Category Archives: Egyéb

Gárdonyi 100

2022-ben Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Ennek kapcsán „Gárdonyi 100” elnevezéssel az ország több pontján találkozhatunk programokkal, s ehhez csatlakozik városunk is. Mivel az írónak Hejőcsabához is volt kötődése, hiszen gyermekkorában pár hónapot itt töltött, így a nevét is viselő Gárdonyi Géza Művelődési Házban (3508 Miskolc, Sütő János u. 42.) 2022. szeptember 23.-án, pénteken 10.30-tól sok szeretettel várjuk az érdeklődőket ingyenes rendezvényünkre.
A program első részében, 10.30 órától a művelődési ház előterében elhelyezett emléktáblánál tartunk egy rövid megemlékezést, majd 11.00 órától Keller Péterrel, az író dédunokájával egy „rendhagyó irodalomóra” keretében találkozhatnak az érdeklődők.
A Gárdonyi 100 programhoz csatlakozik a Hejőcsabán található Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda is, ahol egy gálaműsorral készülnek, valamint a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, ahol október utolsó hetében egy kiállítás lesz látható. Ezen a kiállításon képeket, illusztrációkat, régi kiadású Gárdonyi köteteket, valamint olyan folyóiratokat lehet majd megtekinteni, amelyekben Gárdonyi Géza írásai megjelentek.

Mobilmánia Vikidál Gyulával a Gárdonyi parkban

Mobilmánia Vikidál Gyulával a Gárdonyi parkban
Vasárnapig még elővételes – olcsóbb- jegyekre lehet lecsapni!
Elővételben 3600Ft, a koncert napján 4200Ft /a helyszínen is/.
Vasárnap 18 órától lesz pénztár a helyszínen – érdemes időben érkezni a tumultus elkerülése érdekében.
Kezdés pontban 20 órakor, a koncert 1óra 50perces, tehát 22 óra előtt véget ér.
A Gárdonyi parkban korlátozott számban tudunk parkolót biztosítani az érkezés sorrendjében.
A koncert csak rendkívüli időjárási helyzet esetén marad el. Eső esetén kérjük, hogy mindenki inkább esőkabáttal, dzsekivel készüljön, ne esernyővel!

Zártkörű rendezvény

2022. szeptember 21.-én, szerdán zártkörű rendezvény miatt a a művelődési ház zárva tart. Köszönjük megértésüket!

Újra indulnak a kiscsoportok

A Gárdonyi Művelődési Házban a Maminbaba – hordozós latin fitnesz csoport 09.20-tól, a “Mocorgó” baba-mama klub 09.28-tól, a Hatha Jóga pedig 10.06-tól a korábban megszokott napokon és időpontokban újra indul.

Festmények ajándékba

A kisgyőri Faluházban Simon M. Veronika Cserhát-Munkácsy és Holló László díjas Kunst Meister festőművész a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak 5 db, valamint a Görömbölyi Művelődési Háznak 4 db festményét adományozta végleges elhelyezésre.

A festőművész 20 fejlesztés alatt álló festmény sorozata van, pl. régi mesterségek, híres emberek, meditatív képek stb. Több település díszpolgárává avatta, illetve díjat adományozott számára. Eddig több, mint 200 kötetet illusztrált és több, mint 800 egyéni kiállítása volt már nem csak hazánkban, hanem 18 ország városaiban. Több, mint 1000 festményét adta át 18 ország közel 250 közintézményének, így festménye megtalálható pl. a Vatikánban, a budapesti Parlamentben és a Nemzeti Galériában vagy New Yorkban a Kormányzói Hivatalban is, de jelentős a több, mint 10 főoltárképe is pl. Budapesten, Debrecenben, Székesfehérváron, Szatmárnémetiben, Varsóban.

A festészetet 2000 óta az „SMV Special Method Version” módszerrel tanítja az irányítása alatt álló „SMV 2000 Festőtanoda” kurzusain, s ezidáig már 60 alkotótábort vezetett Magyarországon és a Felvidéken.

Az Országos Cserhát-Batsányi Művészkör művészeti vezetője, az Országos Táncsics Művészkör Festőtagozatának vezetője, a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkör kurátora, alapító tagja, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend parancsnoka, művészeti nagykövete, több borrend nagykövete, illetve tiszteletbeli tagja.

Művei és online kurzusai a www.smvmuvesz.hu honlapon elérhetőek.

Nyári nyitvatartás

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház nyári nyitvatartása:
2022.07.18-31. között: hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.30, péntek: 8.00-17.00
2022.08.01-21. között: hétfő, szerda, péntek: 8.00-17.00, kedd, csütörtök: 8.00-18.30
szombat, vasárnap: rendezvénytől függően,

Csabai Juniális

Kedves Hejőcsabai Lakosok!

Sok szeretettel várunk mindenkit a Csabai Juniális piknikre 2022. június 11.-én a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjába!

Családok, csapatok jelentkezését várjuk, akik szeretnének a helyszínen főzni egy finom bográcsos ételt. Ehhez korlátozott számban mobil tűzrakót, valamint az előkészületekhez asztalokat, székeket és sátrat tudunk biztosítani, ezért kérjük, hogy mindenképpen regisztráljanak Vargáné Marikánál a 70/368-7334-es telefonszámon, ahol bővebb információt is kaphatnak.

Lehet hozni plédeket, szabadtéri játékokat, előre elkészített harapnivalót és leginkább jókedvet és vidámságot!

Aki sem főzni, sem hozni nem szeretne ennivalót, ők a büfében lángost, gofrit és innivalókat is vásárolhatnak.

Programokkal is készülünk, de a legfontosabb, hogy minél többen együtt töltsünk egy szép nyári napot!

Tervezett program:

9.30              Park nyitása

10.00               Főzőhelyek elfoglalása

11.00               A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Erzsébet Tagóvoda óvodásainak műsora

11.30               Maminbaba csoport bemutatója

13.30               Rozmaring Népdalkör és a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör műsora

14.00               Break tánccsoport bemutatója

14.30               Fodor János és az Örömdal-kör műsora

11.00 órától szabadtéri játékokkal, ugrálóvárral, 12.00 órától 17.00 óráig kézműves foglalkozással, kicsiknek színezőkkel, valamint Kresz-teszttel és kvízjátékokkal is várjuk a gyerekeket.

18.00-20.00 óra között pedig együtt énekelhetünk, akár táncra is perdülhetünk!

A program ingyenes!

Jókedvét és vidámságát senki ne hagyja otthon!

A Cementgyárról a Helytörténeti Klubban

A Hejőcsabai Helytörténeti Klub következő találkozójára 2022. 06.01. szerda 16.00 órától kerül sor a művelődési házban, ahova sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Témánk: A Cementgyár betelepülésének története

Előadóink: Márkusz Dezső és Répás Kornél

Gondoltad volna, hogy a hejőcsabai gyár építéséhez egészen a mai Petheházy-bérházakig elnyúló tereprendezést hajtottak végre kubikosokkal, katonákkal, napszámosokkal?

Hol szállásolták el ezt a sok embert? Mi irányította a figyelmet Hejőcsabára? Miként változtatta ez meg Hejőcsaba lakossági összetételét?

Gyere el és ismerd meg eleink életét, az élettörténeteken átívelő történelmet!

Helytörténeti klub a Gárdonyiban

Új kezdeményezésként helytörténeti klubot szeretnénk indítani a hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

Napjaink egyre inkább felgyorsult világában sokszor úgy érezhetjük, hogy egyre nehezebbé válik a múlt értékeinek kutatása, megőrzése. A jövőnk a múlt jó tudásából, a hagyományok megőrzéséből, gazdagításából és továbbadásából épül.

Ezen elvek alapján, ilyen megfontolásokból kiindulva egy régóta formálgatott, dédelgetett álom válik valóra a klub megalakításával. 2022. május 4.-én összegyűlt 20-25 fő egy helytörténeti előadást meghallgatni Miskolc és Hejőcsaba története címmel. Mind az előadó, dr. Rémiás Tibor, mind a meghívott vendég, Répás Kornél bácsi, mind a lelkes résztvevők sok élményt, emléket osztottak meg a hejőcsabai múltról és életről. Hiszen ez nem is egy előadás, sokkal inkább közös emlékezés és beszélgetés volt Hejőcsabáról. Ezen a beszélgetésen is felmerült az igény, hogy a jövőben közösen kellene munkálkodnunk azon, hogy szűkebb pátriánk, otthonunk, Hejőcsaba városrész múltjával, emlékeivel rendszeres összejövetelek formájában foglalkozzunk.

Célunk a fellelhető tárgyi emlékek, fotók, újságcikkek stb. összegyűjtése, melyekből akár helyi szintű kiállítást is rendezhetnénk. A klubfoglalkozásokon előre egyeztetett tematika alapján beszélgetünk majd mindarról, ami Hejőcsabához kapcsolódott, kapcsolódik. Emlékek idézése, jóízű beszélgetések – ez a kezdeti terv.

Az első klubfoglalkozást 2022. május 18.-án 16.00 órai kezdettel tartjuk, melynek témája Hejőcsaba és a sport, a korábbi HCM SC és a mai Holcim Sportkör.

Sok szeretettel várunk mindenkit, aki a téma, Hejőcsaba és a klub iránt érdeklődik!

Kastély koncert a Bárczay Kúriában

A Miskolci Kórusfesztivál Alapítvány a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.-vel együttműködve különleges programmal várja az érdeklődőket 2022. május 12.-én, 17.30-kor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház – Bárczay Kúriába.
A szerencsi vár, az edelényi- és füzérradványi kastély, a lillafüredi Palotaszálló után itt tartják következő Kastélykoncertjüket, melyen fellép  a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának Gitárzenekara, valamint Szimfonikus Zenekara és Vegyeskara.
A program ingyenes. Mindenkit sok szeretettel várunk!