Category Archives: Egyéb

Átmenetileg zárva

Kedves vendégeink!

A Gárdonyi Művelődési Ház fenntartói döntés alapján átmenetileg zárva tart.
A Miskolci Kulturális Központ intézményei közül azonban a Művészetek Háza és az Ifjúsági Ház zavartalanul működik tovább és sokszínű programokkal várja az érdeklődőket. Ezekről bővebben a www.muhamiskolc.hu honlapon, illetve az MKK és az intézmények Facebook-oldalán találhatnak információkat.
Köszönjük megértésüket!

Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Rajzpályázat Gárdonyi műveiből

A Miskolci Kulturális Központ rajzpályázatot hirdet, amelynek kiírása itt található:

Rajzpályázati felhívás
2022-ben Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezünk.
Gárdonyit sokan csak, mint az Egri csillagok szerzőjét ismerik. Kevesen tudják, hogy végtelenül sokoldalú, más művészi ágakban is különleges tehetséggel megáldott „ezerarcú” ember volt, jól rajzolt és festett is. Színdarabjaihoz látványterveket, egyéb prózai írásaihoz illusztrációkat is készített.
A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. rajzpályázatot hirdet, melyekre Gárdonyi művekhez készült illusztrációkat várunk.
Választhatsz bármilyen technikát, rajzolhatsz ceruzával, filctollal, zsírkrétával vagy akár festhetsz is, A/3-as vagy A/4-es méretben. A rajzod hátoldalára írd rá a neved, hogy mikor születtél, és kerüljön rá az e-mail címed, valamint a szüleid telefonszáma is. A beérkezett műveket, előszűrés után a Miskolci Kulturális Központ hivatalos facebook oldalára is feltesszük, itt lehet majd szavazni az alkotásokra.
A pályázatot két korosztályban hirdetjük meg:
I. kategória: 6-10 éves gyermekek , II. kategória: 11-14 évesek gyermekek
I. helyezett díjai mindkét kategóriában: családi belépőjegyek a Miskolci Kulturális Központ rendezvényeire
II. – III. helyezett díjai mindkét kategóriában: értékes kreatív ajándékcsomagok
Közönségdíj: összevontan a két kategóriát, egy díjat adunk ki a legtöbb szavazatot (lájkot) kapott kép alkotójának. Díja: értékes kreatív ajándékcsomag
A pályaműveket az alábbi címre kérjük postán megküldeni: Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft., 3531 Miskolc, Győri kapu 27/A. A borítékon kérjük feltüntetni: „Gárdonyi 100” rajzpályázat.
A pályamunkák személyesen is leadhatóak hétköznapokon az Ady Endre Művelődési Központ (Árpád út 4.) portáján 8.00-20.00, az Ifjúsági Ház (Győri kapu 27/A.) portáján 8.00-20.00 vagy a Művészetek Háza (Rákóczi F. u. 5.) portáján 14.00-20.00 óra között.
A pályázat beérkezési határideje: 2022. október 24., hétfő, 16.00 óráig
Közönségszavazás a Facebook-on: 2022. október 27. – november 3.
Eredményhirdetés a Miskolci Kulturális Központ hivatalos FB oldalán: 2022. november 10.
A díjátadásra 2022. november 8-án 17.00 órától, Balogh Ildikó kiállításának megnyitóján kerül sor.
Az érvényes pályázat feltétele a pályázati anyag megfelelő formában, a megadott határidőig történő beküldése. A pályázati anyag beküldése a pályázati feltételek automatikus elfogadását jelenti. A pályázat beadásával a pályázó lemond a pályamunkával kapcsolatos jogairól és eláll minden további követeléstől a pályamunkájával kapcsolatban, valamint elfogadja a www.miskolcikulturaliskozpont.hu honlapon elérhető – az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 sz. rendelete 13. és 14. cikke szerinti adatkezelési tájékoztatót. A pályázat kiírója fenntartja a jogot a pályázat feltételeinek megváltoztatására. Változásokról köteles értesíteni a pályázókat.

Gárdonyi 100

2022-ben Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Ennek kapcsán „Gárdonyi 100” elnevezéssel az ország több pontján találkozhatunk programokkal, s ehhez csatlakozik városunk is. Mivel az írónak Hejőcsabához is volt kötődése, hiszen gyermekkorában pár hónapot itt töltött, így a nevét is viselő Gárdonyi Géza Művelődési Házban (3508 Miskolc, Sütő János u. 42.) 2022. szeptember 23.-án, pénteken 10.30-tól sok szeretettel várjuk az érdeklődőket ingyenes rendezvényünkre.
A program első részében, 10.30 órától a művelődési ház előterében elhelyezett emléktáblánál tartunk egy rövid megemlékezést, majd 11.00 órától Keller Péterrel, az író dédunokájával egy „rendhagyó irodalomóra” keretében találkozhatnak az érdeklődők.
A Gárdonyi 100 programhoz csatlakozik a Hejőcsabán található Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda is, ahol egy gálaműsorral készülnek, valamint a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, ahol október utolsó hetében egy kiállítás lesz látható. Ezen a kiállításon képeket, illusztrációkat, régi kiadású Gárdonyi köteteket, valamint olyan folyóiratokat lehet majd megtekinteni, amelyekben Gárdonyi Géza írásai megjelentek.

Mobilmánia Vikidál Gyulával a Gárdonyi parkban

Mobilmánia Vikidál Gyulával a Gárdonyi parkban
Vasárnapig még elővételes – olcsóbb- jegyekre lehet lecsapni!
Elővételben 3600Ft, a koncert napján 4200Ft /a helyszínen is/.
Vasárnap 18 órától lesz pénztár a helyszínen – érdemes időben érkezni a tumultus elkerülése érdekében.
Kezdés pontban 20 órakor, a koncert 1óra 50perces, tehát 22 óra előtt véget ér.
A Gárdonyi parkban korlátozott számban tudunk parkolót biztosítani az érkezés sorrendjében.
A koncert csak rendkívüli időjárási helyzet esetén marad el. Eső esetén kérjük, hogy mindenki inkább esőkabáttal, dzsekivel készüljön, ne esernyővel!

Zártkörű rendezvény

2022. szeptember 21.-én, szerdán zártkörű rendezvény miatt a a művelődési ház zárva tart. Köszönjük megértésüket!

Újra indulnak a kiscsoportok

A Gárdonyi Művelődési Házban a Maminbaba – hordozós latin fitnesz csoport 09.20-tól, a “Mocorgó” baba-mama klub 09.28-tól, a Hatha Jóga pedig 10.06-tól a korábban megszokott napokon és időpontokban újra indul.

Festmények ajándékba

A kisgyőri Faluházban Simon M. Veronika Cserhát-Munkácsy és Holló László díjas Kunst Meister festőművész a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak 5 db, valamint a Görömbölyi Művelődési Háznak 4 db festményét adományozta végleges elhelyezésre.

A festőművész 20 fejlesztés alatt álló festmény sorozata van, pl. régi mesterségek, híres emberek, meditatív képek stb. Több település díszpolgárává avatta, illetve díjat adományozott számára. Eddig több, mint 200 kötetet illusztrált és több, mint 800 egyéni kiállítása volt már nem csak hazánkban, hanem 18 ország városaiban. Több, mint 1000 festményét adta át 18 ország közel 250 közintézményének, így festménye megtalálható pl. a Vatikánban, a budapesti Parlamentben és a Nemzeti Galériában vagy New Yorkban a Kormányzói Hivatalban is, de jelentős a több, mint 10 főoltárképe is pl. Budapesten, Debrecenben, Székesfehérváron, Szatmárnémetiben, Varsóban.

A festészetet 2000 óta az „SMV Special Method Version” módszerrel tanítja az irányítása alatt álló „SMV 2000 Festőtanoda” kurzusain, s ezidáig már 60 alkotótábort vezetett Magyarországon és a Felvidéken.

Az Országos Cserhát-Batsányi Művészkör művészeti vezetője, az Országos Táncsics Művészkör Festőtagozatának vezetője, a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkör kurátora, alapító tagja, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend parancsnoka, művészeti nagykövete, több borrend nagykövete, illetve tiszteletbeli tagja.

Művei és online kurzusai a www.smvmuvesz.hu honlapon elérhetőek.

Nyári nyitvatartás

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház nyári nyitvatartása:
2022.07.18-31. között: hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.30, péntek: 8.00-17.00
2022.08.01-21. között: hétfő, szerda, péntek: 8.00-17.00, kedd, csütörtök: 8.00-18.30
szombat, vasárnap: rendezvénytől függően,

Csabai Juniális

Kedves Hejőcsabai Lakosok!

Sok szeretettel várunk mindenkit a Csabai Juniális piknikre 2022. június 11.-én a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjába!

Családok, csapatok jelentkezését várjuk, akik szeretnének a helyszínen főzni egy finom bográcsos ételt. Ehhez korlátozott számban mobil tűzrakót, valamint az előkészületekhez asztalokat, székeket és sátrat tudunk biztosítani, ezért kérjük, hogy mindenképpen regisztráljanak Vargáné Marikánál a 70/368-7334-es telefonszámon, ahol bővebb információt is kaphatnak.

Lehet hozni plédeket, szabadtéri játékokat, előre elkészített harapnivalót és leginkább jókedvet és vidámságot!

Aki sem főzni, sem hozni nem szeretne ennivalót, ők a büfében lángost, gofrit és innivalókat is vásárolhatnak.

Programokkal is készülünk, de a legfontosabb, hogy minél többen együtt töltsünk egy szép nyári napot!

Tervezett program:

9.30              Park nyitása

10.00               Főzőhelyek elfoglalása

11.00               A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Erzsébet Tagóvoda óvodásainak műsora

11.30               Maminbaba csoport bemutatója

13.30               Rozmaring Népdalkör és a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör műsora

14.00               Break tánccsoport bemutatója

14.30               Fodor János és az Örömdal-kör műsora

11.00 órától szabadtéri játékokkal, ugrálóvárral, 12.00 órától 17.00 óráig kézműves foglalkozással, kicsiknek színezőkkel, valamint Kresz-teszttel és kvízjátékokkal is várjuk a gyerekeket.

18.00-20.00 óra között pedig együtt énekelhetünk, akár táncra is perdülhetünk!

A program ingyenes!

Jókedvét és vidámságát senki ne hagyja otthon!

A Cementgyárról a Helytörténeti Klubban

A Hejőcsabai Helytörténeti Klub következő találkozójára 2022. 06.01. szerda 16.00 órától kerül sor a művelődési házban, ahova sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Témánk: A Cementgyár betelepülésének története

Előadóink: Márkusz Dezső és Répás Kornél

Gondoltad volna, hogy a hejőcsabai gyár építéséhez egészen a mai Petheházy-bérházakig elnyúló tereprendezést hajtottak végre kubikosokkal, katonákkal, napszámosokkal?

Hol szállásolták el ezt a sok embert? Mi irányította a figyelmet Hejőcsabára? Miként változtatta ez meg Hejőcsaba lakossági összetételét?

Gyere el és ismerd meg eleink életét, az élettörténeteken átívelő történelmet!