Velünk élő történelem: a világ minden tájáról eljöttek a Bárczayak Hejőcsabára

(Répássy Olivia)

  1. szeptember 15. 15:26

Találkozót szerveztek pénteken a történelmi Bárczay család leszármazottai számára a régi családi birtokra, Hejőcsabára. Érkeztek családtagok Ausztriából, Görögországból, de még Amerikából is – csaknem százan jöttek el.

Ötven éve nem látott családtagok köszöntötték egymást szeretettel a második családi találkozón, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A Bárczayak, az épület és a birtok egykori tulajdonosainak leszármazottai gyűltek össze egy kis múltidézésre és jövőbeni kapcsolataik megerősítésére. A Bárczay Alapítvány vezetője és az önkéntesek egy finom magyaros ebéddel várták a családtagokat és segítettek a Bárczayaknak az estig tartó programok lebonyolításában.

A rendezvénynek Szendeyné Bárczay Ágnes volt a fő szervezője a család részéről. – Édesapámnak, Bárczay Olivérnek volt nagy álma, hogy összehívja a családot 2004-re, akkor volt nyolcszáz éve, hogy egy írásos emlék megemlítette a Bárczay nevet. A találkozó akkor nem jöhetett létre, de én megfogadtam, hogy bármi áron teljesítem apám vágyát – hangoztatta Bárczay Ágnes.

Kiss Ákosné Gonda Erika, a Bárczay Kúria intézmény vezetője  is hasonló gondolatokat fogalmazott  meg évekkel korábban, anélkül hogy bármilyen családi kötelék fűzné a Bárczay családhoz. – Közel öt évvel ezelőtt kerültem a Gárdonyi Géza Művelődési Ház élére. Nagyon szeretem Gárdonyi Gézát, mint írót – a kúria névadóját de magához az épülethez sok köze nem volt, sőt a városban is csak nagyon rövid ideig élt gyerekként. Úgy éreztem, hogy valamilyen módon vissza kell adni a Bárczay kúriának a Bárczay család szellemiségét. Ezért hoztam létre a Bárczay emlékszobát egy, a család történetét felelevenítő kiállítással együtt, elnöke lettem a Bárczay Alapítványnak, s részt vettem ennek az összejövetelnek a megszervezésében is – mondta az intézmény igazgatója, aki szerint fantasztikus látni, hallani, mennyire örülnek ennek a kis Bárczay – szigetnek a családtagok.

Barta Gábor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte a szervezők munkáját, akik tényleg szívvel-lélekkel dolgoztak ezen az ügyön. A három napos programban szerepelt istentisztelet, a hejőcsabai református temetőben nyugvó családtagok sírjainak felkeresése, valamint Alsózsolca, Abaújkér és a felvidéki Bárcza, vagyis korábbi és jelenlegi családi birtokok meglátogatása is.

Az egyik családtag, Bárczay Katalin Amerikából érkezett a találkozóra. – Külföldre mentem férjhez, Washington mellett élünk, mint ahogy a család többi tagja is elszármazott Miskolcról, sőt, Magyarországról is. Élnek rokonaink Kanadában, Németországban, Olaszországban – még Guatemalában is. Mindannyiunk számára nagyon fontos volt a találkozó ügye, hiszen a gyökereink ide nyúlnak vissza – nyilatkozta portálunknak.