Megvalósult eseményeink

2022.

 

május 12-én  a Miskolci Kórusfesztivál Alapítvány és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. együttműködésében különleges programon vehettek részt az érdeklődők.
A szerencsi vár, az edelényi- és füzérradványi kastély, a lillafüredi Palotaszálló után itt tartották következő Kastélykoncertjüket, melyen fellépett  a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának Gitárzenekara, valamint Szimfonikus Zenekara és Vegyeskara.
Csodálatos zenei élményben volt részük a művelődési házba ellátogató vendégek, akik vastapssal köszönték meg a fellépők produkcióit.

május 4-én a TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! projekt keretében Miskolc és Hejőcsaba történetéről szóló helytörténeti előadásra került sor, Dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója előadásában.

Meghívott vendégünk volt Répás Kornél bácsi, hejőcsabai lokálpatrióta, aki nagyon sok saját élménnyel, emlékkel gazdagította a beszélgetést, melybe a jelenlévők is bekapcsolódtak, saját történeteiket elmesélve.

Hiszen ez nem is előadás, inkább közös emlékezés és beszélgetés volt Hejőcsabáról. Nem titkolt célunk, hogy elindítsunk egy olyan klubot, ahol a helyi régi és új lakosok vennének részt, s ahol a résztvevők megoszthatnák Hejőcsabával kapcsolatos emlékeiket.

Nagyon jó hangulatban töltöttük együtt az időt, amit mindenképpen folytatni fogunk, s reméljük egyre több érdeklődő fog csatlakozni!

április 23-24-én a Gárdonyi Géza Művelődési Ház adott otthont a VI. Hangok Varázsa Tehetségkutató Versenynek, melyet a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány (Zenita) szervezett. A feltörekvő fiatal énekesek rengeteg dalt hoztak, különböző zenei irányzatokból válogatva: a hazai musicaltől kezdve a pop-rockon át a komolyzenéig több stílus is megelevenedett. Ebben az évben is énekesek, hangszeres zenészek, illetve csoportok jelentkezhettek a kiírásra, három kategóriában, több korcsoportban. A szervezők elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye legkiválóbb tehetségeit szerették volna megszólítani, külön hangsúlyt fektetve Miskolcra, de szívesen látták az ország többi részéről és a határon túlról érkezőket is. Úgy tűnik, egyre népszerűbb a Hangok Varázsa. Keszthely, Sopron, Gyula, Salgótarján, Budapest, Tatabánya, Budakeszi, Debrecen: csak néhány azok közül a városok közül, ahonnan érkeztek hozzánk fiatal előadók. Idén 98 nevezés érkezett, a versenyzők 115 produkciót adtak elő, valaki több kategóriában is indult.

A zsűri tagjai:
Lajtai Kati énekes, énektanár, Az ének iskolája és a Sztárban sztár műsorok énektanára, Kismenők című műsor zsűritagja,

Varga Andrea színművész a Miskolci Nemzeti Színház művésze,

Bartucz Éva a ZENITA Alapítvány alapítója,

Csiszár István énekes, színművész a Győri Nemzeti Színház művésze, a 2021-es Sztárban sztár leszek győztese,

Veréb Tamás énekes, színművész, dalszerző, műsorvezető a 2016-os Sztárban sztár nyertese, többek között a Rómeó és Júlia, Elfújta a szél, A Notre Dame-i toronyőr, Puskás a musical főszereplője.

Szombaton az elődöntő, vasárnap pedig a döntő és az eredményhirdetés zajlott.

Az idei év győztesei
Miskolc Város díja:  Tóth Gergő
ZENITA vándordíj: Magyar Gréta
Musical 10-14 éves kategória nyertese: Kerekes Dorina Petra
Musical 15-19 éves kategória III. helyezett: Meder Liza
Pop-rock 15-19 éves kategória nyertese: Magyar Gréta

Pop-rock 10-14 éves kategória: I. Győrfi Hanna, II. Juhász Dóra Zsófia

Musical és Miskolc gála fellépési lehetőséget nyert:
Holics Kata
Árkosi Klaudia
Kerekes Dorina Petra
Bukodi Patrícia
Takács Fanni
Magyar Gréta
Meder Liza

április 20-án „Házhoz megy a Zenede” címmel könnyűzenei előadáson vehettek részt a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda 5. és 6. osztályos tanulói. A Rocklegendák országos turné a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, s ennek egyik állomása volt ezen a délelőttön a művelődési ház.

A program a rockzene hazai és nemzetközi megteremtőit mutatta be, pl. Jimi Hendrix, AC/DC, Black Sabbath, Led Zeppelin, Rolling Stones, The Beatles valamint Radics Béla, Illés, Metró, Omega, P-Mobil, LGT, Edda, Tankcsapda.

A rendezvény célja: „… emléket állítani a zenei nagyságoknak és ösztönözni a gyermekeket a hangszeren játszásra”.

A legendás rocktörténeti személyiségeket Baricz Gergő énekhangjával és Nagy Zoltán gitárjátékával idézték meg. A ritmusszekciót Megyaszay István és Bordás József alkották.

Az előadás során annyira jó hangulat lett, hogy a gyerekek többsége táncolt, tapsolt, énekelt, egy igazi rockkoncerten érezhették magukat.

Az előadáshoz kapcsolódóan egy mini „Hangszert a kézbe” hangszersimogatón is részt vehettek a gyerekek. Az interaktív hangszerkiállítás elismert szakemberek közreműködésével, kézbe vehető és kipróbálható eszközökkel gitáros, basszusgitáros, dobos, billentyűs és elektronikus zenei témákban.

április 13-án a „Mocorgó” Baba-Mama klub vezetője a mamákkal közösen Húsvét-váró rendezvényt szervezett babáik részére.

A már előre begyűjtött édességet, díszeket, kis labdákat, buborékfújókat a parkban elhelyezték a mamák, s babáikkal közösen kis kosárkákba gyűjtötték. Zita nyuszisimogatót is szervezett, a Szimbiózis Alapítvány hozott ismét nyulakat, ez is nagyon tetszett a gyerekeknek.

A „tojáskeresés” után még a szép, napsütéses időben játszottak a gyerekek, volt labda, kis csúszda, aszfaltkréta, buborékfújó.

  

 

április 8-án 9 órától Húsvét-váró rendezvényt szerveztünk a helyi óvodások és első osztályos kisiskolások részére.

Húsvét-váró délelőttünket a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetőségével és dolgozóival, a MESZEGYI Avasi Szolgáltatási Központ Klub tagjaival, a Harmadik Kor Egyeteme Közhasznú Alapítvány vezetőjével és tagjaival, valamint a Szimbiózis Alapítvánnyal együttműködve valósítottuk meg  9.00-12.00 óra közötti időtartamban.

A résztvevő „nagyik” már kora reggeltől díszítették a parkot és az állomáshelyeket is. Nagyon izgultunk az időjárás miatt, mivel reggel még nagy esőre és erős szélre ébredtünk. Szerencsére végül az időjárás is kegyeibe fogadott minket, így végül napsütéses, igaz kicsit szeles időben fogadhattuk a gyerekeket.

3 óvodai csoport, a Pillangó, a Maci és a Katica, valamint a két 1. osztály vett részt a programon. Először a csoportok a saját készítésű tojásokat felakasztottak a park egy-egy fácskájára. Majd állomásról állomásra járva a parkban tojást kerestek, nyuszit simogattak, ügyességi játékokat próbáltak ki (nyusziugrás, tyúklépésben bóják megkerülése, majd kanálban tojást egyensúlyoztak), a ház nagytermében pedig az ovisoknak húsvéthoz kapcsolódó képeket kellett kirakniuk, az elsősöknek ugyanitt kvízkérdéseket tettek fel a segítő nagyik. Ugyanitt színezhettek is, de nagyon sok szép locsolóvers és tavaszi ének is elhangzott.

A segítőink kis meglepetésekkel is készültek a gyerekeknek, amit természetesen hazavihettek: mézeskalács tojáskákkal, húsvéti matricákkal, képekkel és természetesen az általuk színezett képekkel is.

A program végén minden gyermeket finom, meleg teával vártunk és egy-egy doboz sütit is kapott minden csoport, amit ebéd után az óvodában, iskolában tudtak elfogyasztani.

 

április 1. Egészségügyi előadás

A TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! című projekt keretében “Egészséges Test – Egészséges Lélek” címmel ingyenes előadássorozat utolsó, hatodik programján „Mentőövek” – A segítség és ami mögötte van címmel Rónai Györgyi szociálpedagógus, segítő szakemberrel találkozhattak a résztvevők.

„Majd jobb lesz minden, csak légy pozitív!”

„Velem még rosszabb történt a múltkor…”

„Miért nem szeded már össze magad?”

„Olvastam az interneten, egy jó módszert…”

Biztos mindenki hallotta már ezeket a segítségnek szánt frázisokat, de tegyük a szívünkre a kezünket: valóban jobban lettünk tőlük?

„A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve” – mondja a régi, jól ismert közmondás, és bizony sokszor megesik, hogy akaratunk ellenére is nem a megfelelő módon fordulunk a másik ember felé.

Vigasztalhatatlanul sír a gyermekünk, veszteség érte egy barátunkat, betegséggel küzd egy családtagunk. Hétköznapi szituációk, amikkel nap mint nap szembesülünk.

Mit tehetünk, hogy jól segítsünk ezekben a helyzetekben? Kell-e minden esetben segíteni? Mi az az értő figyelem? Te képes vagy segítséget kérni?

Ezeket a vitaindítónak szánt témákat vetette fel Rónai Györgyi előadása során, mely egy konstruktív beszélgetéssel záródott.

 

március 30. „Mocorgó” Baba-Mama klub

Ezen a délelőttön először tartották az összejövetelüket a parkban a mamák és babáik. Vezetőjük, Keczeliné Francsics Zita egy nagyon jó hangulatú programot tervezett erre a napra a szép, napsütéses időben. Kialakítottak egy kis „kertet”, ahova virágokat ültettek. Volt kézlenyomat készítés, kavics szedés, ültetés-locsolás, buborékfújás, játék.

 

március 18. Egészségügyi előadás

A TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! című projekt keretében “Egészséges Test – Egészséges Lélek” címmel ingyenes előadássorozat ötödik programján „Életközépi krízis” – Mélységek-magasságok, az egyensúly megtalálása címmel Kishonthy-Kardos Rita, test-orientált coach vezetésével nem is előadásra, inkább beszélgetésre került sor.

Életünk során a legtöbben feltesszük magunknak a kérdést: „A saját utamat járom?” „Kinek az életét élem?” „Megvalósítottam azokat a dolgokat, ami felé a szívem húz?”

Az életközépi válság általában akkor következik be, amikor valamennyire már stabilizálódott az életünk, vagy legalábbis kialakult egy valamennyire kiszámítható rendje és ritmusa. Ilyenkor értékelésbe, összegzésbe kezdünk. Innen még van lehetőség váltani, változtatni, hozzátenni a hétköznapjainkhoz olyan dolgokat, amik még hiányoznak számunkra. Ez a folyamat nem mindig könnyű, sem az átélője, sem az őket körülvevők számára.

Ezen az estén ezekről a jelenségekről és az ehhez kapcsolódó tünetekről, a szembenézésről beszélgettek a résztvevők.

 

március 3. Egészségügyi előadásA TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! című projekt keretében “Egészséges Test – Egészséges Lélek” címmel ingyenes előadássorozat negyedik programján Pászk Norbert gyógynövény szakértő előadását hallgathatták meg az érdeklődők a „Tavaszi gyógynövényekről”.

A tavasz beköszöntével egyre több gyógynövény mutatja meg magát, melyeknek többsége nemcsak gyógynövényként jelentős, hanem tápláléknövényként is felhasználható. Ide tartoznak többek között a gyermekláncfű, csalán, tyúkhúr, pásztortáska. Ezek fogyaszthatók főzelékként, levesként vagy akár salátaként nyersen is, mindegyik sokféle vitamint, ásványi anyagot és egyéb értékes hatóanyagot tartalmaz. Ezekről a gyógynövényekről és felhasználási lehetőségekről volt szó az előadáson, ahol a feltett kérdésekre is válaszolt gyógynövényszakértőnk.

 

február 19. Mohai Tamás – Nagy Ádám gitár duó koncert

Egy igazán jó hangulatú klubkoncert zajlott a művelődési ház rendezvénytermében ezen az estén. A duó érkezése után hangpróbát tartott, a koncert 20.15-kor kezdődött, ahol saját szerzeményeik és feldolgozások is elhangzottak. A közönségnek is nagyon tetszett, vissza is tapsolták a „fiúkat”, akik még egy számot eljátszottak, s meg is énekeltették a közönséget. Utána még páran fotózkodtak, beszélgettek a fellépőkkel, sőt CD-t is vásárolhattak tőlük.

 

február 18. Egészségügyi előadás

A TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! című projekt keretében “Egészséges Test – Egészséges Lélek” címmel ingyenes előadássorozat harmadik programján Zámborszky Eszter mesemondó, mesepedagógus előadását hallgathatták meg az érdeklődők „Hogyan készítsünk hamuban sült pogácsát – azaz a mese szerepe mindennapjainkban” címmel.

A mesékről a mai embereknek általában egyből a gyerekszoba és a képeskönyvek jutnak eszébe, de ez csak az elmúlt 50 év hozadéka. Az azt megelőző 3000 évben felnőttek meséltek felnőtteknek: elődeink tudásukat, a hagyományaikat, identitásukat őrző történeteiket élőszóban örökítették apáról fiúra.

A mese ősidők óta az emberi kultúra része. A mesék ősi tudást hordoznak, egységes világképet mutatnak, és mindenkihez egyformán szólnak. A mese olyan, mint a nap: mindenkit egyformán melegít.

Ezért is fontos, hogy a felnőttek is újra sok mesét halljanak és adjanak tovább.

Hiszen, ha van valami az emberiség életében és történelmében, ami ártatlan, ártalmatlan és csak a javát szolgálta az embereknek: az a mese.

Ezen a „mesés” délutánon Eszter átadott a mesék egyetemes tudásából egy morzsányit, hogy ki-ki maga el tudja készíteni a saját és környezete „hamuban sült pogácsáit.”

 

február 9. – március 23. Szín-Játék című kiállítás

A miskolci Waldorf Iskola tanulóinak kiállítását tekinthették meg a művelődési házba látogatók ebben az időszakban. A kiállított anyag, ahogy a címe is mutatja a színek és a színekkel való „játék” bemutatását tűzte ki. Különböző témákat mutattak be ezen belül, így a „Kalandozások a színek birodalmába”, „Színtörténetek – Színgyakorlatoktól az absztrakt festészetig”, „Fekete-fehér: A szélsőségek világa”, „Az ember színei – Mikrokozmosz a makrokozmoszban”, „A természet színei – Látni és ábrázolni”.

 

február 3. Egészségügyi előadás

A TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! című projekt keretében “Egészséges Test – Egészséges Lélek” címmel ingyenes előadássorozat második programján Pászk Norbert gyógynövény szakértő előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Az „Immunerősítés gyógynövényekkel” című előadáson szó volt többek között a különböző gyógynövényekről, fűszernövényekről, gyógyító tápláléknövényekről (gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök), az apiterápiás (méhészeti) és aromaterápiás (illóolajok) termékekről. Gyógynövényszakértő előadónk megismertette a résztvevőket a hazai növények közül például a szeder és málnalevél, a csipkebogyó, a macskamenta, a fekete bodza és a kakukkfű, külföldi immunerősítő növények közül a gyömbér, a sarki aranygyökér, a goji bogyó és a bodorrózsa felhasználási lehetőségeivel. Az előadás végén kérdéseket is feltehettek az érdeklődők.

 

február 2. „Mocorgó” Baba-Mama klub

Ezen a napon elindult a művelődési ház „legifjabb” csoportja. A klub indításával célunk, hogy a Hejőcsabán és környékén élő kisgyermekes anyukák, családok részére tartalmas, fejlesztő időtöltést, kikapcsolódást tudjunk biztosítani. Egy helyet, ahol találkozhatnak, együtt lehetnek, ahol beszélgethetnek, közösen játszhatnak, mondókákat tanulhatnak, ahol megvitathatják problémáikat, megoszthatják örömeiket, de akár gondjaikat is. Mi a helyszínt biztosítjuk, s próbáljuk kényelmessé tenni játszószőnyeggel, pelenkázóval, gyermekasztallal és székkel és sok-sok játékkal is. A klub vezetője, Keczeliné Francsics Zita pedig lelkes hozzáállásával és sok-sok ötlettel járul hozzá, hogy csatlakozzanak minél többen, mert ezek az együttlétek jók lesznek a babáknak és mamáiknak is. A klub foglalkozásai szerdánkánt 9.30-10.30 között zajlanak.

 

január 21. Egészségügyi előadás

A TOP-6.9.2.-16-MI1-2017-00003 Legyünk együtt, tegyünk együtt! című projekt keretében “Egészséges Test – Egészséges Lélek” címmel ingyenes előadássorozat első programján a Kriston intim torna módszerről tartott előadást Varga Éva Kriston-tréner.

A Kriston-módszert 1986 óta fejleszti Kriston Andrea. Ennek az egészségmegóvó eljárásnak a célja az alhas szerveinek funkciójavítása mindkét nem esetében, óvodáskortól időskorig terjedően. Egészségünk gondozása mindennapos törődést igényel. A Kriston-módszer segít, hogy tetőtől talpig, kívül és belül óvhassuk magunkat minden életkorban és különböző állapotokban. A feldolgozott témák a tabu tárgykörébe tartoznak, ugyanakkor meghatározzák életminőségünket (inkontinencia, aranyér, szervsüllyedés, párkapcsolat, szexualitás, termékenység, szülés, hasi szervek funkciói, idősödés stb.). Az előadáson ezt a témát „járta körbe” előadónk, bemutatva a Kriston torna módszert és annak előnyeit.

 

2021.

december 16. „Advent Hejőcsabán – Várjuk együtt a karácsonyt!”

A rendezvényt a TOP-6.9.2-16-MI1-2017-00003 – Legyünk együtt, Tegyünk együtt! – Szomszédolás megnevezésű pályázat keretén belül valósítottuk meg.

A délelőtti program a gyerekeknek szólt, melyen a helyi általános iskola alsó tagozatos osztályai vettek részt.

A gyermekek az udvaron népi játékokat próbálhattak ki, többek között kosárhintát, krampusz-csúzlizót, csizma dobálót, karácsonyfa díszítőt és hóember öltöztetőt.

A kinti játék után a művelődési ház előterében meleg teával, majd egy kis kreatív időtöltéssel vártuk a gyerekeket. Lehetett színezni, karácsonyi rejtvényeket megoldani, díszeket rajzolni-vágni-ragasztani.

Osztályonként közös éneklésre is sor került a nagyteremben lévő karácsonyfánál. A délutáni programmal már inkább a felnőtteket vártuk egy csodálatos orgonahangversennyel, Fekete Nándor miskolci születésű művész előadásában. A koncerten elhangzott: Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tél, Tavasz, Ludwig van Beethoven: Holdfény szonáta, Örömóda és Edvard Grieg: I. Peer Gynt szvit. A műsor zárásaként pedig karácsonyi dalok, énekek dallamai csendültek fel, mely a közönség  közös éneklésével vált teljessé. A visszatapsolást követően még a Diótörő egyik legkedveltebb tételének orgonaátiratát is meghallgathatták a vendégek.

Távozáskor minden látogatónk diós- és mákos bejglit kapott ajándékba és egy ún. “Karácsonyi útravaló”-val (mely karácsonyi idézeteket rejtett) kedveskedtünk.

 

szeptember 25. Csabai Őszi Családi Nap

Kellemes őszi napsütésben tartottuk meg a parkban az ingyenesen látogatható programunkat. A gazda- és gazdasszony óriásbáb vidám zenei kísérettel nyitotta meg rendezvényt, majd a színpadon egymást követték a produkciók. Elsőként a helyi óvodások és iskolások mutatkoztak be, szüleik, családjaik örömére. Majd a Miminbaba – hordozós latin fitnessz csoport tartott bemutatót. A fellépő kismamák babáikkal a művelődési ház kiscsoportjaként működnek, így fellépésükkel bemutatták, hogy heti rendszerességgel mi mindent „tanulnak meg”, miközben jól érzik magukat és jókat mozognak együtt.

Déli 12 órától a Számadó zenekar húzta a talpalávalót, muzsikált a finom ebédhez, majd a közönség vállalkozó kedvű tagjait meg is táncoltatták.

Míg a parkban egész nap a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai mesterségbemutatókat és népi játszóházat tartottak, egyéb programok is várták a családokat. Így a „Vásári forgatag” elnevezésű népi játszótér, ahol kosaras hinta, álló csúzlizó, pipi-tér dobáló, mozsárágyú és egyéb tábla-, ügyességi és népi játék várta az érdeklődőket. A „Játék-szüret” elnevezésű asztaloknál szürethez és őszhöz kapcsolódó kvízjátékok és színezők várták a kicsi és nagyobb gyerekeket. Egy gyönyörűen elrendezett őszi fotó-sarok is várta a kilátogatókat, ahol elkészülhettek a közös képek.

A délután folyamán is több program váltotta egymást a színpadon és a színpad előtt. Először a kicsiket és nagyokat a Vaga Banda gólyalábas műsora szórakoztatta. Őket a Tapolcai Kerek Kórus követte, akik nagyon szép és színvonalas műsorral léptek színpadra. Meglepetésvendégként színpadra lépett Balla Riana Emma, miskolci színész-énekes kislány, aki első helyezett lett klasszikus szólóénekes junior kategóriában a Golden Classical Music Awardson, de több nemzetközi filmben is megcsillogtatta már tehetségét. Rendezvényünkre családjával látogatott ki, s mivel már máskor is lépett fel itt is, örömmel „ugrott be”, s adott elő pár operett- és musical slágert a közönség nagy tetszésére.

16.00 órától pedig a Galiba Társulat Ludas Matyi előadásán nevethettek sokat gyerekek és felnőttek egyaránt.

A napot DJ LuiBig egy órás összeállítása zárta, melyen sokan táncra perdültek, s végül minden résztvevő kellemes élményekkel térhetett haza a nap végén, megtalálhatta a neki tetsző műsort, programot, elfoglaltságot.

 

„Szedd magad”: A 2021. évi szemétszedési és virágosítási akció a helyi általános iskolával együttműködve a TOP-6.9.2-16-MI1-2017-00003 – Legyünk együtt, tegyünk együtt! projekt keretében valósult meg október 8.-án. Először az iskola előtti területen és az udvaron szedtek szemetet a gyerekek, majd a felsős osztályok tanáraik kíséretében a művelődési ház parkjában árvácskát ültettek. Ezt követően még a park mellett található területen, mely korábban sportpályaként működött, gyűjtötték össze a szemetet a gyerekek. A projekt biztosította a növényeket, a kukazsákokat, kesztyűket a szemétszedéshez és ültetéshez, valamint ásványvizet a gyerekeknek. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok is érezzék a fontosságát annak, hogy ne szemeteljenek, hogy ha kell, erre merjék figyelmeztetni is egymást, családjukat, barátaikat, s tegyenek környezetük tisztaságáért akár ilyen módon is, hogy közösen szemetet szednek. Ez is egy nagyon jó közösségformáló program! A virágosítással pedig azt a környezetet csinosították, tették szebbé, ahova ők is szívesen jönnek egy-egy rendezvény alkalmával. Ilyenkor láthatják is korábbi munkájuk eredményét, ami remélhetőleg arra inspirálja őket, hogy ne csak egy-egy ilyen napon tegyenek a szűkebb és tágabb környezetükért.

 

„Nagyi mesélj!”: A program a TOP-6.9.2-16-MI1-2017-00003 – Legyünk együtt, tegyünk együtt! projekt keretében valósult meg. Az összejöveteleket eredetileg a művelődési házban terveztük megvalósítani az év során. Azonban a covid járvány okozta bezárás, majd a májusi újranyitás után ezt már csak az őszi időszakra tudtuk tervezni, azonban ekkor kezdődött a művelődési ház felújítása és sajnos utolért minket a járvány újabb hulláma is, így végül a helyi Szent Erzsébet Katolikus Óvodával közösen valósítottuk meg november és december hónapban. A meghirdetett alkalmakat így az óvodában tartottuk, melyen természetesen intézményünk munkatársai is részt vettek, együttműködve az óvoda vezetőjével és dolgozóival.

A kilenc alkalom során volt meseolvasás és a mese közös megbeszélése, voltak kézműves foglalkozások (pl. Márton nap, Mikulás és karácsony kapcsán), játszottunk körjátékokat, mondókáztunk a gyerekekkel, de együtt vártuk az óvodai Mikulást és közösen gyújtottuk meg az első gyertyát az óvoda adventi koszorúján.

 

„Borbarát kör”: A program a TOP-6.9.2-16-MI1-2017-00003 – Legyünk együtt, tegyünk együtt! projekt keretében valósult meg 2021-ben és még tart 2022-ben is. A helyi borászokat, szőlősgazdákat, kiskerttulajdonosokat vontuk be a programba azzal a céllal, hogy egy olyan közösséggé formálódjanak, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat. Ezeket az összejöveteleket is a művelődési házban szerettük volna megvalósítani, de a járvány miatti bezárás, majd a nyári rendezvények és az ősszel kezdődő felújítás miatt végül az egyik állandó tag lakásán valósultak és valósulnak meg ezek az összejövetelek. Kialakult egy állandó „tagság”, egy jó kis baráti társaság, akik már várják is a soron következő alkalmat, hiszen a kerti munkák és tapasztalatok megosztásán túl akár más témáról is szívesen beszélgetnek.