Helytörténeti klub a Gárdonyiban

Új kezdeményezésként helytörténeti klubot szeretnénk indítani a hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

Napjaink egyre inkább felgyorsult világában sokszor úgy érezhetjük, hogy egyre nehezebbé válik a múlt értékeinek kutatása, megőrzése. A jövőnk a múlt jó tudásából, a hagyományok megőrzéséből, gazdagításából és továbbadásából épül.

Ezen elvek alapján, ilyen megfontolásokból kiindulva egy régóta formálgatott, dédelgetett álom válik valóra a klub megalakításával. 2022. május 4.-én összegyűlt 20-25 fő egy helytörténeti előadást meghallgatni Miskolc és Hejőcsaba története címmel. Mind az előadó, dr. Rémiás Tibor, mind a meghívott vendég, Répás Kornél bácsi, mind a lelkes résztvevők sok élményt, emléket osztottak meg a hejőcsabai múltról és életről. Hiszen ez nem is egy előadás, sokkal inkább közös emlékezés és beszélgetés volt Hejőcsabáról. Ezen a beszélgetésen is felmerült az igény, hogy a jövőben közösen kellene munkálkodnunk azon, hogy szűkebb pátriánk, otthonunk, Hejőcsaba városrész múltjával, emlékeivel rendszeres összejövetelek formájában foglalkozzunk.

Célunk a fellelhető tárgyi emlékek, fotók, újságcikkek stb. összegyűjtése, melyekből akár helyi szintű kiállítást is rendezhetnénk. A klubfoglalkozásokon előre egyeztetett tematika alapján beszélgetünk majd mindarról, ami Hejőcsabához kapcsolódott, kapcsolódik. Emlékek idézése, jóízű beszélgetések – ez a kezdeti terv.

Az első klubfoglalkozást 2022. május 18.-án 16.00 órai kezdettel tartjuk, melynek témája Hejőcsaba és a sport, a korábbi HCM SC és a mai Holcim Sportkör.

Sok szeretettel várunk mindenkit, aki a téma, Hejőcsaba és a klub iránt érdeklődik!