Média

Kihirdették a betlehemi jászolpályázat eredményeit péntek délután a Gárdonyi Művelődési Házban
minap.hu
2015. december 11. 16:46
frissítve: 2015. december 14. 14:07
Szalmából, kukoricacsuhéból, faháncsból, de még mézeskalácsból is készültek alkotások idén, kikötés volt ugyanis, hogy csak természetes anyagokkal dolgozhattak a gyerekek. Idén még színvonalasabb alkotások érkeztek a betlehemi jászolpályázatra, mint tavaly.

betlehem_151211_vcs_13.jpg

Fotó: Végh Csaba

A megmérettetésre összesen tizenkét pályamű érkezett. Az alkotások elkészítésére rövid idő, mindössze három hét állt a diákok rendelkezésére.

betlehem_151211_vcs_03.jpg

A szakmai zsűri azt vizsgálta, hogy a kiírásban szereplő feltételeken túl, a diákok milyen ötletes megoldásokat találtak a betlehemi témakör ábrázolására.

betlehem_151211_vcs_05.jpg

Nem volt könnyű dolguk, hiszen idén sokkal színvonalasabb pályaművek érkeztek, mint tavaly, ezért idén két második és harmadik helyezett, valamint két különdíj is született, a többiek oklevelet kaptak. Az ítészek munkáját Máger Ágnes festőművész segítette.

betlehem_151211_vcs_01.jpg

„Csodálatos munkák érkeztek. Voltak olyan alkotások, amelyek már történetet meséltek. Egyes pályaművek nagyon komplexen, átfogóan közelítették meg a bibliai történetet. Minél többször néztük meg, annál nehezebb volt dönteni” – mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Miskolci Gráciák Egyesület elnöke.

betlehem_151211_vcs_07.jpg

Az alkotásokat az egyik nagy bevásárlóközpontban láthatják majd a miskolciak.

1. helyezett
Avastetői-Széchenyi István Általános Iskola

2. helyezett
Balázs Győző Református Líceum
Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola

3. helyezett
Fráter György Katolikus Általános Iskola
Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola

Különdíjat kapott a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, valamint a Miskolctapolcai Általános Iskola.

 Forrás: http://minap.hu/cikkek/kihirdettek-betlehemi-jaszolpalyazat-eredmenyeit-pentek-delutan-gardonyi-muvelodesi-hazban
Szüreti hangulat járta be a Bárczay-birtokot
minap.hu 2015. szeptember 28. 09:37 frissítve: 2015. szeptember 30. 10:50
Másodszor tartottak Csabai szüreti napot a Gárdonyi Géza Művelődési Ház udvarán. Az egész napos rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak.

Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Hagyományosan a Csabavezér útról indult látványos lovas kocsis felvonulás a Gárdonyi Géza Művelődési Ház udvarára. A parkban darálták a szőlőt, itták a mustot, de kulturális programok is voltak.

szureti_nap_150927_ja_22.jpg

Eperjesi Erika és Kincses Károly operettdalokat, Gáspár Anni és Sarkadi László pedig melódiákat énekelt a közönségnek. Voltak, akik már a parkolóban dalra fakadtak.

szureti_nap_150927_ja_23.jpg

Volt lovasbemutató és kutyaszépségverseny. A Kalamajka Bábszínház a gyerekeket szólította meg előadásával, az Avas Néptánc Együttes a felnőtteket is. A Sramlikings nevéhez hűen pedig sramlikoncertet adott.

szureti_nap_150927_ja_20.jpg

Nagy tállal jutott mindenkinek az illatos, forró ebédből, de már a korábbi évek jó borait is megkóstolhatták a szüretelők. A kísérőprogramokhoz a talpalávalót az Agyagbanda húzta.

szureti_nap_150927_ja_10.jpg

Forrás:http://minap.hu/cikkek/szureti-hangulat-jarta-be-barczay-birtokot
2015. április 11. 21:57
A miskolci táncházak négy évtizede minap.hu
Kiállítás nyílt, visszaemlékezéseket és táncházat tartottak, továbbá közösen zenéltek a miskolci táncházak együttesei a Gárdonyi Géza Művelődési Házban szombat este. A rendezvényt Papp Ferenc, a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának osztályvezetője nyitotta meg.

Falusi közösségi táncalkalmaknak hívták az első táncházakat. Ezeken zárt közösség vett részt, valójában csak a falu lakói. A rendezvények főleg ünnepekhez kötődtek, meghatározta a munkarend és vidékenként változó szokásokkal tartották meg.

tanchazak_150411_fkcs_2.jpg

Fotó: Kaderják Csilla

Az első Szolnoki Fesztivált 1964-ben tartották. Ez verseny volt a táncegyüttesek körében. Annyira jól sikerült, hogy időről időre megrendezték más városokban is. Még ebben az évben alakult meg a Budapesti Néptáncosok Klubja, ahol havonta egyszer találkozhattak a különböző táncegyüttesek tagjai. Itt szakmabeliek tartottak tánctörténeti előadásokat, este pedig táncházi forgataggá változott a klub. Ezeknek az eseményeknek még a korabeli táncok voltak a főszereplői: például foxtrott, keringő, csárdás. A klub célja kettős volt. Azon túl, hogy a jelenlévőknek szórakozási lehetőséget nyújtott, fontos volt, hogy minél többet megtudjanak a tánc történelméről.

tanchazak_150411_fkcs_11.jpg

– 1971-ben jártunk először széki táncházban, Erdélyben – emlékezett vissza Stoller Antal Huba, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. – El sem tudom mondani, mennyire elementáris erővel hatott ránk akkor az az élmény. Ez indított el minket azon az úton, hogy ne a korabeli táncokkal foglalkozzunk, hanem a saját táncainkkal. Egy évre rá tehát megalkottuk az első budapesti táncházat. Ide is még csak mi, táncosok léphettünk be. A nagyközönség előtt majd csak 1973-ban nyitotta meg kapuit a Bartók Együttes táncháza. Egy évre rá a Sebő együttes hozta Miskolcra a már magyar népzenével párosuló táncházat.

tanchazak_150411_fkcs_5.jpg

Az első miskolci táncházat tehát 1974-ben tartotta a Sebő együttes a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Éppen ott, ahol negyvenegy év múlva egy összefoglaló kiállítást tartottak az elmúlt négy évtized miskolci táncházairól. A tárlat tablókon keresztül tematikusan mutatja be a különböző táncházakat a hetvenes évektől napjainkig. A színpadon zenélt a Nyekergő, a Borókás, a Fanyűvő, a Kisgyőri Folkegyüttes, a Tényleg, a Számadó, az Esztenás és a Csender zenekar. Ezen kívül visszaemlékeztek a „nagyöregek”.

tanchazak_150411_fkcs_6.jpg

– Az akkori táncházak még ma is élő szervezőit és résztvevőit meg kell becsülni. Akkoriban ellenállásnak számított táncházba járni a rendszer szemében – mondtaPapp Ferenc, a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának osztályvezetője megnyitó beszédében. – Az egyetemen dolgoztam, amikor elindítottuk a muzsikás táncházat. Kétheti rendszerességgel volt a Gépész Klubban, az E/2-ben. Egyívású emberek jártak oda, akiknek fontos volt, hogy a saját népük táncát tanulják és őrizzék meg.

tanchazak_150411_fkcs_1.jpg

A koncerttel egybekötött kiállítás ötlete Kovács Petra Klárától jött. Ő a Debreceni Egyetem néprajzszakos hallgatója, és szakdolgozatát a miskolci táncházak négy évtizedéből írta. Beszédében elmondta, hogy azokat az embereket ünneplik most, akik akkor is tettek a rendszeres táncházakért, amikor semmilyen támogatást nem kaptak.

– Nem is gondoltam – vallotta be –, hogy ennyire jó érzés lesz látni azoknak az embereknek a találkozását és örömét, akik nagyon régen látták már egymást, pedig ugyanazért az ügyért tevékenykedtek valaha ebben a városban. Jó érezni, hogy a közösségkovácsoló táncházak ilyen sok embernek fontosak.

tanchazak_150411_fkcs_8.jpg

Valóban megtelt a Bárczay Kúria szombat estére. A visszaemlékezések után helyet cseréltek a székekkel a táncosok, és hajnalig ropták, hogy mindannyiuknak emlékezetes legyen az össztáncház.

Forrás: http://minap.hu/cikkek/miskolci-tanchazak-negy-evtizede

Disznótoros Hejőcsabán

2015. február 01. 15:18 minap.hu

Immár második alkalommal rendeztek gasztronómiai bemutatót és programot a Gárdonyi Művelődési Központban.

disznotoros_150201_vcs_03

Kiss Ákosné Gonda Erika intézményvezető és Barta Gábor önkormányzati képviselő volt a házigazda; Fotó: Végh Cs.

A kilátogató vendégek részesei lehettek egy hagyományos disznóvágásnak a szalmával történő perzseléstől a teljes feldolgozásig, melynek minden részletét bemutatta a böllér. Készült tepertő, a hurka és a kolbász.

disznotoros_150201_vcs_14

A gasztronómiai bemutató mellett kulturális programok is szórakoztatták az érdeklődőket. Felléptek itt a Ten Dance táncosai, az Avas Táncegyüttes, és operett műsor is nagy sikert aratott. A Számadó együttes valamint a magyar nóták is fokozták a jó hangulatot.

disznotoros_150201_vcs_01

 

Copacabana és ’70-es évek – világhírű mesterfodrászok Miskolcon

2014. október 09. 16:38 minap.hu

Két világhírű mesterfodrász, Jose Vidal Gimenez és Marek Petrovic tartott professzionális fodrászbemutatót csütörtökön a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

A meghívásra ide érkezett fodrászok új hajvágási és festési technikákat ismerhettek meg, de megtudhatták azt is, hogy legújabban a copacabana melír a trendi.
fodrasz_bemutato_141009ml_05

Fotó: Mocsári L.

Szakportálok szerint a legújabb melírozási trendet a brazil tengerpart ihlette. Mint a szakemberek fogalmaznak, a haj ennek a technikának köszönhetően olyan színben játszik, mintha csak a tengerparti nap alatt szőkült volna ki. Világosabb hajhossz és hajvégek, csillogó színhatás – ez jellemzi a legújabb trendet.
fodrasz_bemutato_141009ml_09

Mint Marek Petrovic is elmondta érdeklődésünkre, az új melírozási technikának köszönhetően a haj a hajtőtől a végéig egyre világosodik, a színkülönbség azonban nem drámai, szépen váltják egymást az árnyalatok. A Szlovákiában dolgozó fodrász hozzátette, az extrémitásokat kedvelő vendégeknek szokták ajánlani a fénycsíkot is.

fodrasz_bemutato_141009ml_18

Az ilyen, és ehhez hasonló festéstechnikákat mutatták most be a fodrászoknak a GárdonyibanJose Vidal Gimenezzel. A Spanyolországból, Valenciából érkezett mesterfodrász elmondta, véleménye szerint a nők esetében a ’70-es évek vágásformái fognak visszatérni, így a rövidebb haj, az aranyszőkés és az egészen hideg árnyalatú szőke lesz a divat. Hozzátette, a férfiaknál az ’50-es évek stílusa, azaz a klasszikus vágásmódok élednek újra. Így az oldalakat nagyon rövidre vágják, a haj elejét viszont egészen hosszúra hagyják, de a másik véglet, az egészen hosszú haj is divat marad.

Szüreti borverseny után fesztivál

2014. szeptember 28. 22:44 MINAP

Első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Csabai Szüreti Napokat a Bárczay Kúria – Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában

Szombaton, a szüreti napok első napján borversenyt rendeztek, a Miskolczi Pincék Asztaltársasága szakmai vezetésével.

A megmérettetés után másnap, vagyis vasárnap már a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep, következett a Szüreti Fesztivál. Vajtó László Borbíró vezette az egész napos programot, az Agyagbanda pedig húzta a talpalávalót.

 Gárdonyi szureti_nap_140928_vcs_11

A Fesztivált Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg. A színpadon a Miskolci Bluegrass Band Family szolgáltatott country zenét, majd Gáspár Anni és Sarkadi László magyar nóta énekesek következtek, Balogh Zoltán és zenekara kíséretével.

 Gaárfdonyi szureti_nap_140928_vcs_13

Seres Zsuzsa hegedűn világslágereket játszott, majd következett a Metrum együttes a 70-80-as évek slágereivel. Őket követte az Avas Táncegyüttes, a retró buli a Musical Műhely Miskolc tolmácsolásában, a sztárfellépő pedig Kállay Saunders András, a 2014. évi Eurovíziós Dalfesztivál előkelő helyezettje volt.

Gárdonyi szureti_nap_140928_vcs_03

Nagy siker volt a Baranta tábor Miskolcon

2014-08-11 17:49 MINAP

baranta2.jpgHatalmas sikert aratott idén a Baranta tábor, a Bárczay-kúria udvarán. A magyar műveltséghez szervesen tartozó régi kézműves mesterségektől egészen a mai napig is fejlődő magyar mozgáskultúrára épülő harcművészetig, a barantáig voltak foglalkozások. Utóbbi egyben a magyar életformára is neveli gyerekeket.

Az első nap délutánján a táborozó gyermekek agyagból körtemuzsikákat készítettek Visi Judith keramikus vezetésével, ami mellett baranta foglalkozásokkal, néptánccal, népdaltanulással gazdagították tudásukat.

– A csodálatosan telt egy hetes baranta táborunkat jó magyar szokás szerint a miskolci ősfákkal árnyékolt Bárczay kastély udvarán egy közösen bográcsba főzött és elfogyasztott gulyáslevessel zártuk. Sok visszajelzésként kaptuk – nagy örömünkre – a gyermekektől, hogy jó lenne még két hétig folytatni ezt a tábort – mondta Rápóti-Fekete Mónika.

baranta_tabor_14.jpg

Volt még ezen kívül nemezelés, szövés, rovásírás tanulás, amit Szelei Kis Kinga tanított a kis barantásoknak. Pénteken házi versenyt szervezett a Nimród Baranta Miskolc csapata, ahol a heti anyagból vizsgázhattak a jövőbeli barantások: öv birkózásból, magyar szabja-vívásból  íjászatból, íjászpárbajból, népdal éneklésből, túraismeretekből, akadálypályából (dobócsillagokkal célba találás, ügyességi próbák, álló és térdelő helyzetből álló célra íjászat) – ezek még felnőtteknek is nagy próbatételt jelentenének. A verseny izgalmait a gyerekek végül a Barlangfürdőben pihenhették ki.

minap.hu

 

2014-02-16 MINAP

Disznótoros Hejőcsabán

Az I. Csabai Disznótorosra várták Miskolc-Hejőcsabára, a Gárdonyi Művelődési Házba a kilátogatókat vasárnap, ahol a disznótoros finomságok mellett folyamatos kulturális műsor és kirakodóvásár is színesítette a programot.

A nap főszereplője, a disznó 7 órakor búcsúzott az élettől, a torra érkezőket szúrópálinkával várták. Reggelire Hagymás vért és tepertőt, Ebédre hurkát, kolbászt, toros káposztát és töltött káposztát kínáltak, méghozzá nagyon kedvezményes, 400 forintos áron, mely a szervezők és védnökök hozzájárulásának volt köszönhető.
A disznótoros bemutatót egész nap vásári kikiáltó vezette és tette élvezetéssé, miközben a színpadon fellépett a Fortuna Divat és Táncstúdió, Eperjesi Erika és Kincses Károly, az Illés Emlékzenekar, megtekinthető volt a Vaga Banda Gólyalábasok télbúcsúztatója, a Musical Műhely Miskolc, a Gárdonyi Néptánc Együttes, miközben a Számadó Zenekar zárásig húzta a talpalávalót!
A disznótoros támogatója és házigazdája Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Gonda Géza önkormányzati képviselő voltak. Gonda Géza a hivatalos megnyitón elmondta, első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezte meg a disznótorost, hogy az egyéb, hejőcsabai rendezvények mellett ebben az időszakban is legyen egy olyan esemény, amelyen összejöhet, és jól érezheti magát a városrész lakossága. Csöbör Katalin elmondta, mindig szívesen megy Hejőcsabára és a Gárdonyiba is, szombat este is részt vett ott egy rendezvényen. Mindenkinek jó szórakozást és jó étvágyat kívánt a naphoz.
A disznótoros mulattságra kilátogatott Kriza Ákos Miskolc polgármestere is, aki elvegyült a résztvevők között és kötetlen beszélgetések közepette maga is elfogyasztott egy adag toroskáposztát.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.

 

2014-02-16 MINAP

Polgári bál

Csabai Polgári Bált rendeztek szombaton este a Bárczay Kastélyban, vagyis a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

A bál fővédnöke Pelczné Gáll Ildikó volt, díszvendégei Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő volt. Védnöke Gonda Géza önkormányzati képviselő.
Az este folyamán a finom menü mellett verset mondott Bojkó Mária, latin tánccal szórakoztatott Putnóczki Zsanett és Balajti Péter, énekelt Benes Eszter.
Ahogy az bálokon lenni szokott, most sem maradt el a tombola és a tánc hajnalig.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.

 

2014-02-02 MINAP

Kiscsillag-jelöltekkel telt meg vasárnap a Gárdonyi

Hatalmas érdeklődés mellett zajlik a Csillag Születik című tehetségkutató miskolci nyílt látogatása a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

Mint arról a minap.hu korábban beszámolt, a Csillag Születik ötödök szériájának budapesti válogatói a közelmúltban lezajlottak. Akkor három napon át, több ezer lelkes jelentkező mutathatta meg tudását az RTL Klub székházában. A tehetségkutató show-műsorba műfaji és korosztályos megkötés nélkül bárki jelentkezhetett. A válogató Budapest és 5 vidéki város után újabb 5 nagyvárosban folytatódik, köztük vasárnap Miskolcon is.
H. Horváth Ádám, a Csillag Születik szerkesztője a helyszínen elmondta, a vidéki nyílt válogatókkal az volt a szervezők célja, hogy azok is esélyt kapjanak a részvételre Magyarország egyik legnépszerűbb tehetségkutató showjában, akik nem tudnak, vagy nem akarnak a fővárosba utazni. Így – folytatta – a lehetőség bárki számára adott, hogy az ország következő kiscsillagainak egyike lehessen, vagy akár megnyerje a népszerű tehetségkutatót.
– A Csillag Születik készítői a válogatók végén körülbelül 4-5000 produkcióból választanak majd. Nagyjából mindenféle műfaj megtalálható itt, a zenétől kezdve, a táncos, akrobatikus mutatványokon át, egészen a látványos, extrém műfajokig – mondta H. Horváth Ádám.
A csatorna egyelőre még nem árulta el hogy ki, vagy kik lesznek a Csillag Születik műsorvezetői. A tehetségkutató zsűrijének kilétét szintén homály fedi. Az önjelölt énekesek, zenészek és táncosok mellett természetesen extrém produkciókkal érkező csodabogarak is bemutatkoztak eddig.
Bozik Róbert egyike volt annak a sok fiatalnak, aki úgy döntött, a miskolci válogatóról próbál meg bejutni a kiscsillagok közé. Mint mondta, a Gárdonyiban tánccal lépett fel, hip-hop, street-dance stílusban.
– Szerettem volna megmutatni a tudásom, nagyon sokat gyakoroltam, remélem, értékeli majd ezt a zsűri is és továbbjutok – mondta.
Kiss Ákosné Gonda Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház intézményvezetője örömét fejezte ki, hogy a szervezőknek a nagy múltú, hejőcsabai kulturális központra esett a választásuk, mint mondta, bár fennállása óta a Gárdonyi számtalan rendezvénynek adott otthon, országos tehetségkutató válogatásának azonban mindeddig még nem.
– Öröm látni azt, hogy sok tehetséges fiatal jött el ide szerencsét próbálni, mi a munkatársainkkal mindent megtettünk annak érdekében, hogy a vetélkedő tökéletes körülmények között legyenek megrendezve, mindannyiunk nevében mondhatom, öröm lesz számunkra, ha valakit itt, nálunk fedezik fel, innen indíthatja pályafutását – tette hozzá.
A Gárdonyiban egyébként a téli időszakban is folytatódnak a színes programok, a Csillag Születik válogatója után rövidesen ismét nagy rendezvénynek adnak otthon: február 16-án itt rendezik meg az első Csabai Disznótorost, mely a gasztronómia mellett kulturális programokkal is várja majd az érdeklődőket.

T. Á.
Fotó: F. K. Cs.
http://www.minap.hu/news.php?extend.70490.5

“Kultúra

Tehetségkutató tábor a Gárdonyiban

2013-07-10 11:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Miskolci csillagok néven hirdetett tehetséggondozó, képzőművészeti alkotótábort a polgármesteri hivatal, civil szervezetek és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Az augusztusi táborra július 20-ig lehet jelentkezni, 10 éve kortól.

A festői szépségű Bárczay Kastélyban, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban rendez képzőművészeti alkotótábort a miskolci polgármester hivatal, civil szervezetek, vállalkozások és a művelődési ház. Az augusztus 12–18. között megrendezendő táborra július 20-ig várják a jelentkezéseket – 10 éves kortól bárki részt vehet, s festőművészek, grafikus művészek és művésztanárok segítségével tanulhat, vagy fejlesztheti képzőművészeti képességeit. Az alkotótáborban való részvétel ingyenes.

A Miskolci csillagok elnevezésű nyári tábor díszvendége és mentora is egyben a nagybányai festőművész, Kovács Emil Lajos. A jelentkezésre, amelyet július 20-ig kell abszolválni, egy pályamunkát kell beadni, amely lehet rajz, akvarell, tus, szén vagy festmény, illetve megfelelő felszerelést is vinni kell magukkal a résztvevőknek (ecset, készlet, szén, állvány).

A korlátozott férőhelyes alkotói tábort képzőművészeti kiállítás zárja.”

Minap online, 2013. 07. 11.

 

 

 

“Felvirágzik a Gárdonyi

Sport, irodalmi kávéház, gyermekfoglalkozások, vetítések és kiállítások – ezekkel a programokkal készül az új vezetés a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Minden korosztályt szeretnének megszólítani azzal, hogy lehetőséget kínálnak nekik a szabadidő hasznos eltöltésére.”
Minap 2013. 07. 16