Botforgatás, íjászat, magyar harcművészet – Idén is Baranta tábor Miskolcon

  1. augusztus 10. |

Már ötödik éve rendezik meg a Baranta tábort Miskolcon. Az állandó helyszín a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, ahol idén augusztus 7-11. között pallérozódhattak a kis harcos-tanoncok.

Kézér Dávid, az Országos Baranta Szövetség tagja volt a foglalkozásvezető az egyhetes tábor alatt. Segítőjével, Kertész Zsolttal alaposan „kiképezték” a növendékeket – nem csupán a hagyományos magyar harcművészet technikáit tanítják meg az ifjaknak; a hagyományos népi értékek közvetítését is feladatuknak tekintik.

A botforgatás és az önvédelem is szerepelt a heti programok között, különböző dobástechnikák elsajátítására is lehetősége volt a kis lurkóknak. Kerékgyártó Istvántól, az egyik kis harcostól megtudtuk, hogy az íjászkodáson, a botozáson és az ostorozáson kívül játszani is szoktak: bújócska és fogócska az örök kedvenc.

Reggelente népi játékokkal, a hét elején ismerkedős foglalkozásokkal kezdtek, amik segítettek a csapat összekovácsolódásában, utána pedig kardgyakorlatokat és botforgatási technikákat tanultak – tudtuk meg Kézér Dávidtól. Portálunkat abba is beavatta, hogy a gyerekek között mik a legnépszerűbb foglalkozások. – A karikás ostor viszi a pálmát leginkább, valamint az íjászat, ezen belül is az íjászpárbaj, amikor dugós vesszővel, sisakban, lányoknak mellvédőben el kell találniuk egymást. Ezt nagyon élvezik – mesélte a foglalkozásvezető.

Körülbelül húszfős gyereksereg gyűlt össze a táborban, Miskolcról és környékéről érkeztek a legtöbben; egy lány azonban, akinek a családja Londonból jött Miskolcra nyaralni, a táborban tölt egy hetet, valamint egy Dubaiból érkezett testvérpárral is találkoztunk a napköziben.