BÁRCZAY TALÁLKOZÓ

2017. szeptember 15.-16.

A Bárczayak nem csak nevükben, de lélekben is nemes emberek voltak, maradandót alkottak az országban, mindig a haza javát szolgálták. Nem véletlen, hogy Jókai Mór, „A kőszívű ember fiai”c. regényében az egyik főhőst, Baradlay Richárdot Bárczay Miklósról mintázta, akit a szabadságharc bukása után  halálra ítéltek, majd kegyelmet kapott, de nagyon sokáig raboskodott.  Miskolcon a Bárczay Kúriában élt, majd leszármazottjai is még 100 évig, egészen a szovjet csapatok bevonulásáig.

A Bárczay család nagy részét rendszeridegenként bebörtönözték, majd 56 után nagyon sokan elhagyták az országot. 2017. szeptember 15-16-án két napos Bárczay találkozót szervezünk. Az első napra kb. 100 Bárczayt várunk Miskolcra a Bárczay kúriába, a jelenlegi művelődési házba, ahol Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke várja és köszönti őket, egyben a két napos rendezvény fővédnökségét is vállalta.  A délelőtt folyamán felavatjuk az erre az alkalomra átadásra kerülő Bárczay emlékszobát, majd jó idő esetén a kúria parkjában egy fesztivál-konferenciát rendezünk. A világ minden részéről hazaérkező Bárczayak szervezett keretek között élménybeszámolót tartanak a „Magyar vagyok és Bárczay……”(pl.: Amerikában, Ausztráliában, Ausztriában….. stb.) címmel.

A miskolciak közül még élnek, akik a Bárczayakat ismerték, dolgoztak náluk, vagy gyerekként találkoztak velük, ők pedig „Büszke vagyok, hogy ismertem a Bárczayakat” címmel mesélik el élményeiket.

Meghívott vendége lesz a konferenciának egy történész, aki röviden ismerteti 1209-től a Bárczay család történetét, történelmét. Délután kulturális programokkal szórakoztatjuk a vendégeket, majd este buszokkal elviszünk mindenkit a szállására (szállodákba). A második nap buszokkal végiglátogatjuk a megye Bárczayak lakta kastélyait, kúriáit, ahol a helyi polgármester várja és fogadja őket. Találkozót beszéltünk meg a felsődobszai Gárdonyi Gábor általános iskolásokkal, ahol a gyerekek találkozhatnak névadójuk leszármazottjaival, majd délután Abaújkérre megyünk a Bárczay Ágnes és férje által lakott Bárczay-Dessewffy kastélyba, ítt már egy késői ebéddel várunk mindenkit. A nap hátralévő részét a kastélyparkban töltjük, ahová kulturális programként magyar nótákkal szórakoztatjuk a Bárczayakat.