Ezért Miskolc a rock fővárosa: Török Ádám és a Mini koncert az első magyar popfesztivál 45. születésnapján

„Kis magyar Woodstock” – ahogy akkor, és ahogy azóta nevezik. 45 évvel ezelőtt Miskolc beírta magát a zenei lexikonokba, felkerült a fesztiválok térképére: Magyarország első popfesztiváljának a DVTK stadion focipályája adott otthont. 1973. június 10-én egy hosszú hajú, trapéznadrágos nemzedék utat tört magának a zenei történelembe, s ezzel a nappal városunk méltán kiérdemelte „a rock fővárosa” jelzőt. Ezt a 45 évvel ezelőtti júniusi napot ünnepelte együtt a Mini és a miskolci közönség péntek este a Gárdonyiban.

A popfesztivál annak idején komoly önszerveződéssel jött létre. A zenészek maguk vágtak bele a program összeállításába, a feltételek megteremtésébe, a technikai hátteret is maguk adták össze és építették fel. Az ország különböző pontjaiból érkeztek a fiatalok Miskolcra: 20 ezer ember látogatott el Borsodba, hogy részese legyen az ország első popfesztiváljának.

popfesztival.jpg

A fesztivál ötlete egy csoport terveiből nőtte ki magát: a ’70-es években az Ifjúsági Házban volt egy rajongói klubja Tolcsvay Bélának, ahol felmerült annak az ötlete, hogy jó lenne, ha Miskolcnak lenne egy ifjúsági parkja, ahol rendszeresen felléphetnének a zenekarok. – Elsősorban ez volt az, amire megkaptuk az engedélyt, és ez meg is valósult: lett is Miskolcon ifjúsági park – emlékszik vissza Kurucz Attila a ’73-as popfesztivál egyik szervezője. – A fesztivál egy 4-5 hónapos szervezés után jött létre. Gyakorlatilag reggel 9 órakor kezdődött és este 9 órakor kellett volna abbahagyni, de volt egy óra csúszás – részletezte.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_036_web.jpg

Mint mondta, nemcsak Miskolc életében volt nagy jelentősége ennek a napnak, hanem az országéban is: gyakorlatilag elindult valami – emelte ki a sok emlék közül a fesztivál jelentőségét, majd hozzátette, ahhoz képest, hogy ez ekkora esemény volt, mindenféle randalírozás és balhé nélkül lezajlott. – A balhék igazából utána jöttek, amikor Bródy János megköszönte, hogy a rendőrök „egy éjszakára szállást adtak” a fesztiválra más városokból érkezett fiataloknak – mondta Kurucz Attila. A magyar poptörténelembe is bevonult mondatát a hatalom elleni izgatásnak minősítették, így bírósági tárgyalás követte.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_028_web.jpg

Előző nap, 1973. június 9-én a rendőrök begyűjtötték azokat a lézengő fiatalokat, akik nem tudták igazolni, hol alszanak, és egy tornaterembe terelték őket. A buli alatt is nagy volt a szigor: egy néző sem mehetett a gyepre, azaz a tribün előtt álló 64 négyzetméteres színpad közelébe, így mindenki a lelátókon foglalt helyet.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_020_web.jpg

Ez a nemzedék péntek este ismét összeverbuválódott, ezúttal a Gárdonyi Park füvén idézte fel a 45 évvel ezelőtti éjszaka életérzését. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház a magyar rock legendás helyszíne volt Miskolcon, mely tizenhét év után, 2007-ben tárta ki újra kapuit, immár felújított formában. A ’73-as fesztivál azért jött létre, hogy legyen Miskolcnak egy ifjúsági parkja, mely meg is valósult, s így jött létre a Gárdonyi Park.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_025_web.jpg

A patinás műemlék kúriában, egy védett park kellős közepén nyitotta meg kapuit a Park, egy nem mindennapi koncerttel. – A ma esti múltidéző buli helyszíne nem csupán a véletlen műve: Török Ádám és a Mini abban a parkban játszott 45 év után újra, melynek a létrejöttéért ’73-ban a stadionban zenéltek – részletezte az est miértjét Hímer Bertalan főszervező majd hozzátette: 5 évvel ezelőtt is csinált egy háromnapos fesztivált, a 40. évforduló alkalmából, akkor sikerült előkeríteniük Kurucz Ádámot is. – A koncert után egy igazi kuriózumnak számító filmet is levetítünk majd az első popfesztiválról – mondta.

Popfesztivál ’73 – A film, amit a koncet után levetítettek

Az akkori nemzedék, mely egész nap a stadion lelátóin élvezte az első fesztivál hangulatát, péntek este ismét megmutatta magát a Gárdonyi Parkban. – Nosztalgiázni jöttem ide, ugyanis én már 45 évvel ezelőtt hallottam Török Ádámot zenélni a DVTK stadionban, akkor még tiniként – mondta Oláh László. – Azokból az időkből is emlékszünk rá, amikor még csak előzenekar volt. Újdonság volt a zenei életben, elütött attól az irányzattól, ami akkor divat volt – emlékezett vissza.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_007_web.jpg

– Nem egy Mini koncerten voltunk már és várjuk ugyanazokat az érzéseket, amelyeket anno tőlük kaptunk – mondta Budai Tünde. – Szerintem Miskolc van annyira zeneszerető város, hogy ha minden évben lenne egy ilyen koncert, akkor az emberek ott lennének. Azért szeretjük a Minit annyira, mert igazi zenét játszik, ezek az emberek igazi mesterei a hangszerüknek, és ezt ma este is meg fogják mutatni.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_001_web.jpg

– Ebben a gyönyörű környezetben kezdtük el a fesztiválozást pontosan 45 évvel ezelőtt – emlékezett vissza Török Ádám a 45 évvel ezelőtti júniusi napra, majd mosolyogva hozzátette: ’75-ben pedig már az ifjúsági parkban mi voltunk a főzenekar. A Mini rendkívüli zenekar, mely immár 50 éve örvendezteti meg közönségét különleges zenéjével. – Ennek a zenének meg is van a maga közönsége, és nem csupán itthon, de nyugaton is: járok ki Amerikába, Svájcba, Olaszországba is zenélni – mesélte a 70 éves legenda.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_026_web.jpg

– Most jelent meg egy könyv, egy olasz zeneesztéta tollából a progresszív rockról: három oldalt ír rólunk, és a világ legjobb együttesei közé sorol minket, különösen nagy hangsúlyt fektetve a Bartók feldolgozásainkra – idézi fel a Mini pályafutását Török Ádám. Mint mondta, két nagy korszaka volt a zenekarnak: az egyik 1971. és 1973. között. – Sok magyar rock szakíró minden idők legjobb magyar rockegyüttesének tartotta a 71-73-as Minit – emelte ki. A másik nagy korszak 1976. és 1980. között volt. – Mind a kettő fantasztikus időszak volt, én azóta is nyomom gőzerővel, akár öregekkel, akár fiatalokkal az oldalamon – tette hozzá.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_038_web.jpg

Melyek Miskolcról a legmeghatározóbb emlékei?

– Természetesen a csajok. Gyönyörű csajok élnek itt, akik imádtak engem, én pedig imádom őket még most is. Nagyon szerettem ide járni, itt koncertezni. Most elárulok valamit, amit nagyon kevesen tudnak rólam: nagyanyám és anyukám is hejőcsabai volt.

Mit érez most a színpadon így, 50 évnyi zenélés után?

– Marhára fáj a hátam, és nagyon kell figyelnem, hová lépek, nehogy elessek a sok kábelben – mondta nevetve. – De imádom csinálni, minden nap! Én itt belül pont olyan bolond vagyok, mint 20 éves koromban: egész nap a csajokat hajkurásznám, de sajnos a testem már nem a régi, végülis már 70 éves vagyok.

gardonyi_parknyito_torok_adam_20180420_bl_027_web.jpg

Péntek este újjáéledt a ’73-as miskolci Popfesztivál annak a parknak a füvén, melynek létrejöttéért 45 évvel ezelőtt a DVTK stadionban zenéltek.

Muntyán Bernadett
Minap 2018. április 22. 11:24