Category Archives: Egyéb

Igazi falusi disznóvágás Hejőcsabán – V. Toros-boros Csabai Disznótoros Fesztivál a Gárdonyiban

Ötödik alkalommal rendezték meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában a Toros-boros Csabai Disznótoros Fesztivált, szombaton, ahol a vendégek már reggel 8 órától megidézték a falusi disznóvágás minden pillanatát.

Reggel 8 órától már megtelt a Gárdonyi parkja a falusi disznóvágást idéző program iránt érdeklődőkkel. Egy hagyományos disznótorba csöppenve a munkálatok minden fázisából kaphattunk ma egy ki ízelítőt: a szalmával való perzseléstől a disznó feldolgozásáig.

Barta Gábor, önkormányzati képviselő köszöntötte az ötödik Toros-boros Csabai Disznótoros résztvevőit. Mint fogalmazott, a csabaiaknak kijár egy ilyen tavaszköszöntő télbúcsúztató rendezvény.

– A közösségépítés legjobb eszközei az olyan rendezvények, amelyek vidámak, szórakoztatóak, ahol enni és inni is jókat lehet – ezt már a Nagy Réka, polgármesteri biztos hangsúlyozta. Mint mondta, a falvakban minden egyes disznóölés társadalmi esemény is volt, ahol külön szertartások, szokások és tréfák alakultak ki, melyek mind az összetartozást erősítette. „Hejőcsaba egykor egy igazi disznótorfellegvár volt” – fogalmazott hozzátéve: ahol egymást érték a disznótorok. Továbbá kiemelte, mára a csabai disznótor valóságos fesztivállá nőtte ki magát, ahol koncertek és családi programok is várják a családokat: tavaly több mint ezren látogattak ki a rendezvényre.

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő a hagyományok fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. – Egy kis szórakozást, jó kedvet, evést és ivást jelent ez a fesztivál a hejőcsabai közösség számára – emelte ki hozzátéve: szép számmal érkeztek más városrészekből és más városokból is vendégek.

Kulcsár-Székely Attila színművész tárta fel a határon innen és túli disznótoros szokásokat. De itt volt mindenki Kató nénije is – Ihos József –, aki kuktájával – Vajtó László – mutatta be, hogy kell főzni egy felvidéki disznótoros ételt, a gömöri gulykát.

Király L. Norbert, a Kiss Kata Zenekar és Dévényi Tibi bácsi szolgáltatta a talpalávalót.

Forrás: Minap 2019. február 2.

Köszönet

December 13-án, csütörtökön két telt házas, ingyenes rendezvényünk volt a miskolciaknak. Külön köszönöm a jazz-tanszak tanárainak: Bundzik István – zongora
Czakó Péter – szaxofon
Horváth Cintia – ének
Horváth Gyula – basszusgitár
Kacsenyák Gábor – dob…. 
és tanítványainak.
Áldott, Békés Karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánok: Dr. Kiss Ákosné Gonda Erika, intézményvezető

 

 

Csendes Éj című előadás és Jazz-Karácsonyi műsor 2018.12.13.

Köszönet a Miskolci Nemzeti Színház Művészeinek a gyönyörű karácsonyi műsort, név szerint: Jancsó Dórának, Radnai Erikának, Kriston Milánnak és Márton Andrásnak.

 

 

„Könyvkuckó” költözött a Gárdonyiba

 

Mintegy 500 kötettel nyitott meg egy „könyvtárpont”, egy újabb Letéti Könyvtár Miskolcon csütörtök délután. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, együttműködve a Miskolci Kulturális Központtal, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban rendezett be egy „sarkot”, hogy ebben a városrészben is biztosítsa az olvasás lehetőségét.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_05.jpg
Fotó: Végh Csaba

A Letéti Könyvtár esetében – magyarázta Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a hejőcsabai Letéti Könyvtár megnyitóján – van egy befogadó intézmény, amely kulturális feladatokat lát el, ahol elhelyezünk egy „könyvtárpontot”. Nem sok gyűjteményt hozunk ki, inkább „csak” egy mozgó állományt: maximum 500 kötetet – fogalmazott, hozzátéve: fognak napilapokat és folyóiratokat is rendelni.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_09.jpg

Miskolcon már van egy ilyen Letéti Könyvtár, Felső-Hámorban. „Miskolc elég sajátos településszerkezettel rendelkezik, így a távolabbi városrészekben is törekszünk arra, hogy olvasnivalót juttassunk el azokhoz, akik kérik” – emelte ki Prokai Margit.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_01.jpg

Kiss Ákosné Gonda Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház intézményvezetője kifejtette, nagyon boldog volt, amikor Prokai Margit megkereste azzal a kéréssel, hogy befogadna-e a művelődési ház egy letéti könyvtárat. – Ide rengetegen járnak, sok klub működik nálunk, szeretnek itt leülni az emberek – mondta, hozzáfűzve: egyszer már a saját könyveiből is készített egy hasonló „sarkot”, de most egy igazi „könyvkuckó” költözött a Gárdonyiba.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_04.jpg

Barta Gábor önkormányzati képviselő szerint is nagyon jó ötlet volt Letéti Könyvtárat létrehozni a Gárdonyiban, Hejőcsaba kulturális központjában, amellyel tovább bővül és színesedik a ház szolgáltatásainak köre. – Az igény a könyvre, az olvasásra, a kultúrára megvan, s ha már eljönnek ide a klubokba az emberek, akkor egyből könyvtárba is jönnek – hangoztatta.

gardonyi_konyvtar_20181122_vcs_11.jpg

–Nagyon örülök ennek, főleg mivel nagy könyvtárba járó vagyok, és a Gárdonyi Nyugdíjas Klubnak is én vagyok a kultúrfelelőse – fogalmazott a nyugdíjas Kálóczy Lászlóné. Hozzátette: felolvasásokat tartanak, nagyon szeretik a verseket, ezért nagyon örülnek, hogy helyben lesz a könyvtár.

Forrás: Minap 2018. november 22.

 

Közösséget is épít az avasi családi program

Családi és gyermeknapot tartottak szombaton az Avason, ahol déltől egészen este 7 óráig változatos programokkal várták az érdeklődőket.

A Gesztenyés óvoda melletti és a Máltai játszótér mögötti füves területen egész délután, ingyenesen ugrálóvár, óriáscsúszda, bohóc, arcfestés és játszóház várta a kicsiket, akiknek lehetőségük volt kézműveskedni, különböző technikákat elsajátítani.

  

A programok hosszú sorát délben a Steelleaders SE fiataljai kezdték, majd következett a Napraforgó és a Középszer úti óvodások bemutatója.

Az Okoska Botocska című magyar népmese szintén elvarázsolta a legfiatalabb korosztály képviselőit. De volt még kutyás ügyességi bemutató is.

Délután 3 órától Ligeti Sanyival és B. Tóth Attilával retró bulizhattunk, majd 5 órakor érkezett a nap sztárvendége, Hevesi Tamás. Az Erős testvérek mulatós rockja zárta az avasi családi napot.

  

A program védnöke, Glatz Katalin önkormányzati képviselő köszöntőjében elmondta, ez már a harmadik avasi családi nap, aminek szervezésében részt vállalt.

– Már a kezdetekkor is szerettem volna az Avason élőknek egy pihentető szórakozást nyújtani, hiszen valljuk be, az itt élők közül van olyan, aki nem tudja gyermekét fizetős programokra elvinni. Itt most minden programelem térítésmentesen kipróbálható, használatba vehető. Mindezt képviselői alapomból finanszírozom – mondta el a politikus, aki hozzátette: a program közösségépítő erővel bír, amellett, hogy az avasiak jól is szórakozhatnak a változatos kínálatnak köszönhetően.

       

Mivel nem olyan rég volt a gyermeknap, elsősorban a fiatalabb generáció képviselőnek szerettek volna kedveskedni.

De természetesen nem feledkeztek meg a szervezők a kikapcsolódni, szórakozni vágyó felnőttekről sem, a délután második felében nekik kedveztek.

      

A családi napon lehetőség kínálkozott arra is, hogy a környéken élők beszélgessenek egymással, ismerkedjenek, a barátokkal közös programon vehessenek részt – végtére is, hogy közösségben érezzék magukat.

A nap fővédnöke Kriza Ákos polgármester.

(Forrás: MINAP)